Kasza jaglana – jak gotować i do czego używać

Kasza jaglana uważana jest przez dietetyków za jeden z rodzajów super foods. Ma właściwości alkalizujące, przez co pozwala redukować nadmierne zakwaszenie organizmu, będące przypadłością niemal wszystkich spożywających duże ilości produktów zwierzęcych i żywności przetworzonej. Jak przygotować kaszę jaglaną, żeby przekonać do jej smaku nawet największych sceptyków?

Jak gotować kaszę jaglaną?

Produkowana z prosa kasza jaglana posiada wiele cennych właściwości:

 – przywraca równowagę kwasowo-zasadową,

 – ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu oddechowego,

 – spowalnia procesy neurodegeneracyjne, poprawia pamięć i koncentrację.

Poza tym, kasza jaglana może być naprawdę pyszna, świetnie też komponuje się z rozmaitymi dodatkami. Wiele osób jednak zraża się do niej po pierwszej próbie gotowania, kiedy niespodziewanie wyczuwa w niej nieprzyjemną goryczkę. Aby uniknąć takiego efektu, wystarczy odmierzoną porcję kaszy przed gotowaniem dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą. Później kaszę zalewa się wodą w proporcji 1 do 2 i gotuje na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie należy wyłączyć kuchenkę, a kaszę pozostawić przykrytą na kolejnych 5 minut. Gotowe! Tak przygotowana kasza sprawdzi się w wielu różnych daniach.

Jaglanka na śniadanie lub na deser

Jaglanka świetnie zastąpi śniadaniową owsiankę. Wystarczy ugotowaną kaszę połączyć z mlekiem lub napojem roślinnym i wybranymi dodatkami smakowymi. Latem mogą to być sezonowe owoce, zimą siekane orzechy, kakao, miód lub cynamon. Taka jaglanka będzie pysznym śniadaniem albo deserem. Skuszą się na nią nawet najmłodsi, zwykle unikający kasz.

Kasza jaglana (bezkompromisowa jakość i profesjonalna obsługa – sklep online)  w wersji wytrawnej

Kasza jaglana nadaje się świetnie jako składnik rozmaitych pasztetów, farszów i nadzień, zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.  Nieco rozgotowana kasza jaglana nabiera kleistej konsystencji, dzięki której stanowić może idealne spoiwo wegańskich burgerów. Można ją połączyć z rozdrobnionymi, grillowanymi warzywami i łyżką oliwy, a następnie usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.

Z kaszy jaglanej można również przygotować pyszne pasty kanapkowe – zarówno w wersji wytrawnej, takie jak jaglany paprykarz, jak i słodkiej. Krem czekoladowy na bazie ugotowanej kaszy, suszonych daktyli i zmielonych orzechów z ciemnym kakao przypadnie do gustu nie tylko dzieciom.